Monday, 9 June 2014

KISAH SULTAN MURSHIDUL AZZAM SHAH


Sultan Idris Murshidul Azzam Shah
Sultan Idris Murshidul Azzam Shah dilahirkan Raja Idris Ibni Raja Bendahara Alang Iskandar di Kampung Kuala Keboi di Kampar, Perak pada 19 Jun 1849, baginda adalah anak lelaki ketiga Raja Bendahara Alang Iskandar Ibni Yang di Pertuan Muda Sultan Ahmad Shah Johan oleh isteri keduanya , Che 'Ken Uda Sari binti Panglima Dalam Raja Abdul Rahman. Baginda bersaudara sepupu dengan Sultan Perak, Sultan Abdullah Muhammad Shah II (1874 - 1877). Adik-beradik baginda adalah Raja Hasan, Raja Kulop Muhammad (bapa Raja Perempuan Kelsom, isteri Sultan Iskandar Shah Ibni Sultan Idris), Raja Lope Ahmad dan Raja Putih Mas Kechil.
Pada tahun 1876, Raja Idris telah dilantik sebagai seorang hakim pada perbicaraan mereka yang didakwa bersubahat dalam pembunuhan JWW Birch (Residen British pertama Perak), terutama sekali menjadi hakim dalam perbicaraan Seputum, Che Gondah dan Ngah Ahmad di Bandar Baharu yang telah didakwa oleh Inggeris atas pembunuhan Residen J.W.W Birch di Perak. Pembunuhan Birch memuncak dan terjadinya Perang Perak (1875-1876) antara kuasa-kuasa Inggeris dan orang Melayu Perak. Sepanjang perbicaraan, rakan-rakan hakim yang lain adalah, JG Davidson dan Frank Swettenham. Pembesar dan pahlawan Melayu yang didakwa telah di hukum gantung atau di buang Negeri, termasuk Sultan Abdullah yang dibuang negeri ke Kepulauan Seychelles. Raja Idris kemudiannya dilantik sebagai Ketua Hakim Perak, dan di antara tahun tahun 1883-1897, beliau telah dijemput oleh Kerajaan Negeri Selat untuk membantu dalam penyelesaian pertikaian ke atas takrif sempadan antara Perak dan Kedah, dan Melaka dan Rembau.
Bila baginda menjadi Hakim, dalam tahun 1884, baginda telah berangkat ke London bersama-sama Sir Hugh Low dan Yang Amat Mulia Raja Mansur Ibni Sultan Abdullah Muhammad Shah bagi mengambil semula perkakas Kerajaan Negeri Perak yang dirampas oleh orang-orang Inggeris untuk disimpan selepas Perang Perak dalam tahun 1875 hingga 1876.
Dalam bulan Julai 1887, Sultan Yusuf Sharifuddin Mudzaffar Shah (1877 - 1887) mangkat, baginda di tabalkan menjadi Sultan Perak yang ke-28 pada usia 38 tahun dan bergelar Sultan Idris Murshidul Azzam Shah Ibni Raja Bendahara Alang Iskandar (1887-1916).
Pada tahun 1888 baginda berangkat kembali ke England bersama-sama Sir Hugh Low dan Yang Amat Mulia Raja Ngah Mansur Ibni Sultan Abdullah Muhammad Shah II bagi menunaikan jemputan Queen Victoria. Dikatakan dengan persetujuan , Yang Amat Mulia Raja Ngah Mansur Ibni Sultan Abdullah Muhammad Shah II telah mencipta lagu “Lagu Kebangsaan Negeri Perak" yang bersandarkan irama lagu "Terang Bulan” yang pula pada asalnya merupakan rentak sebuah lagu yang telah dicipta oleh penggubah Perancis, Pierre Jean de Beranger (1780-1857). Lagu ini mula diketengahkan pada 5 April, 1889 didalam Istiadat Pertabalan di Raja baginda sendiri.
Kemudian sebagai Sultan, baginda menyemak semula kod tatacara Istana Perak, adat resam, prosedur, dan gelaran tradisional dan gelaran gelaran diraja, dengan kelulusan Majlis Dewan Negeri. Ini termasuk mewujudkan jawatan dan gelaran Orang Kaya-Kaya Setia Bijaya Di-Raja dari jawatan atau gelaran yang tidak berfungsi lagi ya itu gelaran Orang Kaya Kaya Seri Agar Di-Raja Putra berikutan sabitan Dato 'Maharaja Lela dalam pembunuhan JWW Birch. Jeragan Abdul Shukor bin Mohamad Ali merupakan orang pemegang pertama gelaran ini.
Baginda sebagai Sultan Perak yang pertama yang memecah tradisi Perjanjian Tok Temong dan Sultan Perak yang Pertama bila baginda membina sebuah istana di tebing kiri mudik Sungai Perak . Perjanjiain Tok Temong ini belaku apabila Tok Temong telah datang menghadiri Istiadat Pertabalan Sultan Mudzaffar Shah dengan Tun Saban. Sebagai membalas persembahan Tok Temong, Sultan telah mengurniakan sebuah Puan bujur (bekas sireh) kepada Tok Temong, tetapi telah dikembalikan oleh Tok Temong. Tok Temong hanya berkehendakkan satu janji daripada Sultan, iaitu baginda serta anak cucu baginda hendaklah memerintah di sebelah kanan mudik Sungai Perak dan Tok Temong serta anak cucu beliau memerintah di sebelah kiri mundik Sungai Perak.
Pada tahun 1895, dengan persetujuan Sultan-Sultan Perak, Selangor, Pahang dan Yang Di-Pertuan Negeri Sembilan, keempat-empat buah negeri ini menjadi sebuah Persekutuan Negeri-Negeri yang dinamakan “Negeri-Negeri Melayu Bersekutu”.
Persekutuan ini telah dirasmikan pertubuhannya pada 1 Julai 1896 dan Majlis Raja-Raja keempat-empat buah negeri ini disebut “Durbar”. Pengerusinya ialah Sir Charles Mitchell selaku Pesuruhjaya Tinggi bagi Negeri-Negeri Melayu Bersekutu dan Gabenor Negeri-Negeri Selat. Majlis tersebut buat pertama kali diadakan di Istana Negeri di Bukit Chandan, Kuala Kangsar pada bulan Julai 1897.
Pada tahun 1911, baginda telah jatuh gering. Oleh demikian, baginda telah bernazar untuk membina sebuah masjid seandainya baginda sembuh. Tidak lama kemudian, penyakit baginda beransur sembuh. Untuk melaksanakan nazarnya, baginda telah menitah Kolonel Huxley, dan ditugaskan Arthur Benison Hubback (13 April 1871-8 Mei 1948) seorang arkitek Inggeris dan Askar merekabentuk masjid itu. Pada tahun 1917, masjid itu pun siap dibina dan dinamakan sebagai Masjid Ubudiah. Namun hasrat Sultan Idris Murshidul Azzam Shah untuk melihat masjid baginda siap tidak kesampaian apabila baginda mangkat setahun sebelum masjid itu siap pada 14 Januari 1916 dalam usia 67 tahun. Baginda telah dimakamkan di Bukit Chandan, Kuala Kangsar, Perak.

No comments:

Post a Comment

komen la apa korang nak komen pun tapi jangan maki2 sudahlah sebab ini adalah blog personal