Thursday, 28 March 2013

BAHASA MELAYU YANG KIAN PUPUS

Assalammualaikum..hari ini nak buat entry pasal Bahasa Melayu yang kian pupus dek zaman.apa nak jadi zaman sekarang.molek2 dah bahasa tu dia pegi tukar ke bahasa Alien pulak..ish2..pelik2... kalau ayat kata "nak pergi ke kedai" tukar ke "nUcK PeRwgHi Er KeRwDiE".WOW! apa bahasa ni?pelik betul.

dah la..penat orang dulu2 buat bahasa melayu ni..dapat kat budak zaman sekarang diorang pergi tukar pulak perkataan satu2..aduyai...ingat diorang ahli Dewan Bahasa Dan Pustaka ke nak buat semua ini..ni contoh yang akim dapat dari seorang budak;




Poyo je lebih..nak bagi tahu lah..google translate pun x dapat detect klau macam ini.aduss...melayu oh melayu.ni baru tahun 2013,kalau dah tahun 2020 camne agaknya bahasa nanti.makin pelik kot sampai Alien pun x dapat detect.korang pikir2 kan lah..martabatkan lah bahasa kita ni!

No comments:

Post a Comment

komen la apa korang nak komen pun tapi jangan maki2 sudahlah sebab ini adalah blog personal