Thursday, 30 August 2012

9 SPESIS YANG MEMEGANG REKOD UNTUK TEMPOH HAYAT MAKHLUK PALING LAMA HIDUP DIDUNIA

Panjang umur adalah bonus kehidupan kepada manusia. Sebagai umat Islam peluang ini digunakan untuk menambah dan memperhebatkan lagi ibadah kepada Allah SWT sebelum menutupkan mata untuk selama-lamanya. Namun begitu bukan manusia sahaja yang panjang umur. Menurut kajian sainstifik yang dijalankan, terdapat beberapa makhluk ciptaan Allah yang umurnya panjang mengatasi manusia.

9 spesis yang memegang rekod untuk tempoh hayat Makhluk paling lama hidup di dunia.

Jeanne Louise Calment : 122 Tahun
paling-lama-hidup-di-dunia-jeanne-louise-calment-122-tahun
Jeanne Louise Calment merupakan wanita paling lama hidup di dunia. Dilahirkan pada 21 Februari tahun 1875 dan meninggal dunia pada 4 Ogos 1997, wanita Perancis yang memegang rekod manusia paling lama hidup di dunia disahkan dalam sejarah, hidup dengan umur 122 tahun 164 hari mengatasi kedua-dua anak perempua dan cucunya. Bapanya pula meninggal pada usia 94 tahun manakala ibunya meninggal pada usia 86 tahun. Gen Calment Madame mungkin telah menyumbang kepada umurnya yang panjang. Menurut beberapa laporan berita, dia adalah orang terakhir yang bernasib baik dapat bertemu dengan Vincent Van Gogh, pelukis terkenal yang dikatakan telah melawat kedai kain bapanya pada tahun 1888.
George Si Udang Karang : 140 Tahun
paling-lama-hidup-di-dunia-george-si-udang-karang-140-tahun
Sebuah restoran di New York cukup bertuah kerana dapat menawarkan udang karang yang paling matang yang pernah ditangkap pada menu mereka. Dilahirkan pada tahun 1869 tahun yang sama sebagai orang-orang yang terkemuka, seperti Perdana Menteri Britain, Neville Chamberlain dan pelukis Perancis Henri Matisse, George si udang karang gergasi  telah diambil dari air berais Atlantik. Pengurus restoran Seafood Crab City , yang membeli George dengan harga $ 100 (£ 68) berkata bahawa usia udang karang boleh dianggarkan melalui berat, dengan berat yang semakin meningkat kira-kira satu paun bagi setiap 7-10 tahun hidup. Namun George bernasib baik, selepas hak asasi haiwan organisasi PETA menerima berita dan berjaya memujuk tuan kedai makan Park Avenue untuk melepaskan George kembali ke dalam laut.
Kerang Geoduck : 160 Tahun
paling-lama-hidup-di-dunia-kerang-geoduck-160-tahun
Diiktiraf sebagai kerang air masin yang besar yang boleh dimakan dengan tempurung selama enam inci dan leher yang menjangkau sehingga kira-kira empat kaki, geoducks adalah spesies asli Barat Laut Pasifik Amerika Syarikat dan kawasan pantai British Columbia, Kanada. Pasaran geoduck kebanyakannya yang berpusat di Asia dan berkembang di Amerika Syarikat sebagai industri sushi Amerika telah mencetuskan peningkatan dalam permintaan domestik untuk makanan istimewa makanan laut yang kelihatan ganjil. Hidup dalam lumpur di laut , geoduck tertua dicatatkan berusia 160 tahun, tetapi secara purata mereka hidup di antara 140 dan 160 apabila tidak diburu oleh pemangsa atau dimakan oleh manusia.
Ikan Paus Bowhead : 211 Tahun
paling-lama-hidup-di-dunia-ikan-paus-bowhead-211-tahun
Digelar, ‘orang-orang tua laut’ oleh wartawan Amerika Syarikat, ikan paus bowhead  adalah mamalia yang tertua di Bumi yang hidup secara purata antara 100-200 tahun. Salah seekor ikan paus didokumenkan telah hidup umur selama 211. Dengan mengesan perubahan dalam asid amino dalam kanta mata mereka, ahli-ahli sains mampu untuk menganggarkan umur  ikan paus bowheads. Ahli biologi Craig George mendapati kunci kepada kewujudan mereka yang lama. Beliau berkata: “persekitaran sukar ikan paus bowhead – daya tahan air sejuk, makanan yang banyak tersedia untuk mengekalkan jisim badan yang hebat, sistem yang berkesan untuk penyimpanan lemak dan satu mekanisme yang cekap untuk senantiasa hangat. Tekanan hidup di perairan Artik boleh memupuk pertumbuhan perlahan ikan paus. Pada masa lalu, ikan paus bowheads telah diburu dan hampir mengalami kepupusan.
Ikan Koi : 226 Tahun
paling-lama-hidup-di-dunia-ikan-koi-226-tahun
Koi adalah sejenis  ikan kap biasa yang disimpan untuk hiasan di dalam kolam batu dan kolam buatan, terdapat jenis yang diketahui berusia lebih daripada 200 tahun. Salah satu vertebrata yang hidup paling lama pernah dicatatkan, ‘Hanako’ yang diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris sebagai ‘Pembantu Rumah Bunga’ adalah bukti bahawa wanita hidup lebih lama berbanding lelaki. Seekor Ikan Koi betina dari Jepun mati pada usia 226 tahun pada tahun 1977. Dilahirkan pada 1751, 25 tahun sebelum kemerdekaan Amerika.
Kura-Kura : 255 Tahun
paling-lama-hidup-di-dunia-kura-kura-255-tahun
Jangka hayat yang panjang kura-kura telah dikaitkan dengan kadar metabolisme reptilia yang perlahan . Pakar yang membuat kajian haiwan r metabolik yang tinggi mati awal, dan orang-orang yang membakar tenaga lebih perlahan boleh hidup selama beberapa dekad. Laporan dalam media sering mendakwa bahawa kura-kura tertua di dunia telah mati – mengambil Harriet dan Tu’I Malila sebagai contoh, yang masing-masing mati pada usia 175 dan 188 tahun.
Tetapi, Addwaita, kura-kura yang hidup di Bengal adalah dianggarkan telah berusia sekitar 255 apabila ia mati menjadikan ia hanya kura-kura yang di sekitar masa Revolusi Amerika. Umur telah disahkan dengan teknik yang dipanggil karbon dating, mengesahkan Addwaita sebagai salah satu makhluk tertua zaman moden.  Hidup Addwaita berakhir apabila cengkerang beliau retak dan luka beberapa bulan sebelum kematiannya ditambah pula kegagalan hati pada Mac lima tahun yang lalu.
Kerang Quahog : 410 Tahun
paling-lama-hidup-di-dunia-kerang-quahog-410-tahun
Merupakan salah satu makanan laut istimewa yang direkodkan. Pada tahun 2007, spesimen kerang telah dijumpai di luar pantai Iceland. Dengan penggerudian melalui kerang dan mengira setiap cincin, Islandica Arctica didakwa spesies haiwan yang paling lama hidup yang pernah direkodkan oleh penyelidik di Bangor University. Digelar ‘Ming’ sempena dinasti China yang memerintah, kerang Quahog tersebut  dianggarkan berusia antara 405 dan 410 tahun lamanya. Malangnya,  Ming mati kerana ia semasa dalam proses penyelidikan.
Antarctic sponge : 1550 Tahun
paling-lama-hidup-di-dunia-antarctic-sponge-1550-tahun
Kelihatan sepeti span spesis ini berkembang sangat perlahan dalam Lautan Antartik yang dianggarkan berusia lebih 1550 tahun lamanya. Walaupun ia mungkin kelihatan lebih seperti tumbuhan namun ia boleh bergerak, saintis mendapati span ini sebagai makhluk yang hidup dengan kurang melakukan senaman dan pertumbuhan yang sangat perlahan menyumbang kepada jangka hayat yang panjang.
Turriptosis Nutricula : Tiada Jangka Hayat.
paling-lama-hidup-di-dunia-turriptosis-nutricula-tiada-jangka-hayat
Ini makhluk yang luar biasa seperti obor-obor mendahului senarai sebagai makhluk paling lama hidup di dunia dari segi tidak mempunyai had semula jadi untuk jangka hayat. Spesis unik ini dianggap sebagai haiwan abadi dalam dunia biologi, menurut ahli biologi marin di Institut Smithsonian Tropical Marine di Florida.
Turriptosis Nutricula berasal dari air garam suam laut Caribbean, haiwan ini juga telah dikesan jauh dari habitat asalnya di Sepanyol, Itali, Jepun, dan Panama Atlantik dalam masa kebelakangan ini kerana ia adalah pemikiran mereka senyap menyerang lautan dengan melampirkan diri mereka tangki air balast kapal. Jadi apakah rahsia anti-penuaan? Makhluk laut telus kecil, iaitu kira-kira saiz kuku, boleh tumbuh semula seluruh tubuh berkali-kali melalui proses yang dipanggil ‘transdifferentiation’ kerana ia mampu untuk menghidupkan satu jenis sel ke dalam yang lain.


Read more: http://kamalmustafa.com/9-makhluk-paling-lama-hidup-di-dunia.html#ixzz2533DyQqs

No comments:

Post a Comment

komen la apa korang nak komen pun tapi jangan maki2 sudahlah sebab ini adalah blog personal